2023. nov 20.

Hogyan válassz autósiskolát? 5+1 tipp!

írta: Hegedüs Evelin
Hogyan válassz autósiskolát? 5+1 tipp!

A hibáimból tanulva, hogy nektek ne kelljen elkövetni őket, megosztok veletek pár jó kis tapasztalatot, hogyan lehet kiszűrni még beiratkozás előtt, a kókler autósiskolát és nagy ívben elkerülni őket.

car-6359827_1280.jpg

 (fotó: pixabay)

  1. Nézzétek meg az iskola honlapját, az már árulkodó jel!

Ha nincsen honlapja, 2023-ban az is jelzi, hogy valami nem oké. Ugyanis a képzőszerv köteles a honlapján az adott tanfolyamra vonatkozó információkat háromhavonta aktualizálni és egyértelműen, könnyen olvashatóan és félreérthetetlenül feltüntetni. Több mérőszámot is közzé kell tenniük az iskolára vonatkozóan, mint például a Vizsga Sikerességi Mutatót.

Ez jelöli, hogy a vizsgákból milyen arányban tettek a tanulók sikeres vizsgát. Még egy ilyen érdekes szám az ÁKO (Átlagos Képzési Óraszám) ami azt mutatja meg Neked, hogy az iskolában ténylegesen mennyi gyakorlati órát vesznek a tanulók (a kötelező óraszámhoz képest), amíg sikeres vizsgát nem tesznek. A 100% az a 29+1 óra. Ha ez a százalékos arány pl. 160% akkor az kifizetett órákban +18 óra, amit kifizetnek ott átlagban a tanulók ez pedig egy átlagos 10.000Ft/ alkalom díjjal számítva +180.000Ft költség neked. Tehát érdemes a 100%-hoz közeli ÁKO mutatót keresni.

A honlapon (már ha van természetesen) minden költséget fel kell tüntetnie az iskolának. A KRESZ díját, az Egészségügyi tanfolyam és vizsga díját (ha szerveznek) az oktatók díját az elméleti és gyakorlati vizsgadíjat, esetleges adminisztrációs költségeket. Ezeket is vedd figyelembe, mert ha jön a fekete leves és váltani kell iskolát, mint ahogy én tettem érhetnek meglepetések.

  1. Lennie kell bankkártyás fizetési lehetőségnek és átutalásnak!

Ha csak készpénzzel lehet fizetni, ott bizony mutyi van. Manapság már a piacon a zöldségtermesztő Marika néninél is lehet kártyával fizetni, már Blahán a csövi nem csak aprót kér, hanem nyújtja a terminált. Egy autós iskola legyen annyira korrekt, hogy a pénzmozgásnak nyoma van és igenis lehet digitálisan fizetni. Ezzel is megjártam az iratkozásnál, hogy nem tudtam kártyával fizetni.

  1. 80%-a a sikernek a jó oktatón múlik!

Rá kell szánni az időt és ki kell választani a lehető legszimpatikusabb oktatót, mert tényleg rengeteg múlik rajta, nem csak rajtad. Sok oktatónak már van elérhető videója youtube-on vagy a honlapon, utána tudsz nézni, hogy irritál-e a hangja, emlékeztet-e az undorító szomszédodra, aki megmérgezte a kutyád vagy bármi ilyesmit meg tudsz vele előzni, ha nem láthatatlanban odadobnak neked egy oktatót, hogy” most ő ér rá, vele tudsz menni”, te meg belemész, mert haladnál már, ahogy én is jártam. Ha találtál egy szimpatikus oktatót, beszéld meg vele, hogy van-e várólistája és mennyi időre kell számítanod, ha mindenképp vele szeretnél vezetni. Szerintem az is járható út, ha az oktató szerint választasz autós iskolát is, hidd el, hogy megéri! ( Ha neadjisten belefutsz te is katasztrofális oktatóba, ne félj váltani nekem 3x kellett, nem mindegyik inkompetens, megéri az időt rááldozni és keresni másikat.)

  1. Ne csak az árakat nézd!

Ismeritek biztosan a mondást, hogy olcsó húsnak híg a leve. Na ez a helyzet itt is, lehet, hogy így a kockás lapon kiszámolva szemmel látható különbség van 2 iskola összege között, de egyáltalán nem biztos, hogy a végén az tényleg annyi lesz, hisz a bukást is bele kell kalkulálni az árba. A bukásnak az aránya akkor a legkisebb, ha a lehető legnyugodtabban tudod a vezetési alkalmakat lehozni, ehhez pedig az előző pont nagyban hozzájárul, profi oktatód kell legyen. 1203 db autós iskola szerepel jelenleg a névjegyzékben, óriási lehet a verseny a tanulókért jelenleg. Van, aki eszerint tud „ügyfeleket szerezni”, hogy alacsony árakkal dolgozik és a plusz órákon majd úgyis megszedi magát. Szerintem érdemes az arany középutat választani, ha van rá lehetőség.

  1. Legalább fél millió forinttal számolni kell.

Számoljunk egy kicsit, felmegyek egy random suli oldalára és a következőket tapasztalom.

  • Orvosi alkalmasság 7200 Ft
  • e-learning KRESZ 47.000Ft
  • gyakorlati oktatás 297.000 Ft / 30 óra (9.900 Ft/óra)
  • Vöröskeresztes tanfolyam és vizsgadíj 33.500 Ft,
  • Vizsgadíj (elmélet + gyakorlat) 15.600 Ft

Ez összesen 400.300Ft és nincsen benne 1 plusz vezetési alkalom sem. Tehát, ha a 0-ról kell kezdened akkor érdemes az 500.000Ft-al kalkulálni, mert ha 10 alkalom kell még és tegyük fel a 39+1 óra vezetéseddel át is tudsz menni sikeresen az első forgalmi vizsgán akkor leszel félmilliónál. (Az állami támogatást nem számoltam most bele, ami 20 év alatt jár, erről itt  olvashatsz)

+1 tipp, ha van lehetőséged autót vásárolni, vagy van a családban olyan járgány, amit a sikeres vizsga után tudsz használni, akkor sokkal inkább ajánlom, hogy megcsináld a jogosítványt, mert nem fogsz a rutinból kiesni, lesz önbizalmad és tényleg a munkaerőpiacon is növeled ezzel az értéked, nem pedig csak a fiókban fog állni, hogy megcsináltam, hogy meglegyen és csókolom.

Szólj hozzá

siker gondolatok vizsga kresz vezetes jogositvany oktato atveres belfold autosiskola