2020. jan 15.

Hol van ilyenkor az ötmillió magyar?

írta: Hegedüs Evelin
Hol van ilyenkor az ötmillió magyar?

Akit ugye nem hall a nagyvilág,már jól ismerjük az Ismerős Arcok Nélküled című számából. Igen, most itt a lehetőség, hogy Székelyföld autonómiáját megvitassák Európa szinten. Mivel a rokonaim 95%-a Székelyföldön él, közöm van hozzá, hogy 2020-ban, hogy dönt az Európai Parlament, napirendre kerül-e Székelyföld sorsa.

76902022_3237341376339607_3267518399042813952_o.jpg

Aláírom a petíciót!

Elgondolkodtat, hogy az embereket egy éveken át tartó pereskedés, (ami ugye nem kis akadályba ütközik, mert ha 1 millió aláírás összegyűlik, sincs minden sínen) miért nem hatja meg legalább annyira, hogy az aláírásával hozzájáruljon Székelyföld autonómia kezdeményezéséhez? Erdélyben az aláírások száma 10.000 alatt van. A minimumot sem érte el. Miért nincsen minden székely település hivatalaiban formanyomtatvány, ahol az idősek is tudnak nyilatkozni? Miért nem viszi a postás minden házhoz a petíciót? Miért nem fognak össze az emberek egy ilyen ügy érdekében?

Aztán ott vannak a támogatók, akik szintén partnerek a petícióban, miért nem osztják meg és hirdetik minden létező felületen, ahol csak lehet, annyi szép reklámot tudnak készíteni, főleg, ha valamit el kell adni, egy identitás nem ér meg ennyit? Nézzük csak meg ezt az imázs filmet, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség készített. Ha nem nézed végig, akkor ne is olvasd tovább.

Nem lett volna nehéz beleírni, hogy egy aláírással támogasd Székelyföldet, akkor nem csak úgy tűnne, hogy segíteni szeretnének, hanem valóban lényegesen több emberhez jutna el.

Hogy is kezdődött minden? A Székely Nemzeti Tanács 2008-ban határozott úgy, hogy élni fog az európai polgári kezdeményezés eszközével, és olyan jogszabály kidolgozását tűzi ki célul, amely közelebb visz Székelyföld autonómiájához.

Gyakorlatilag ilyen polgári kezdeményezést bárki elindíthat először is létre kell hoznia egy szervezői csoportot, melynek legalább 7 tagja van, és e 7 személy mindegyike más-más EU-országban él.  

Meg kell róla győződni, hogy a kezdeményezés az EU jogosultságához tartozik, vagyis az Európai Unió köteles eljárni az ügyben, hogy létrehozzanak-e egy jogszabályt, ami lehetővé teszi a petíció megvalósulását. Ha minden kritériumnak megfelel, a Bizottság eldönti, hogy elfogadja-e vagy sem a kezdeményezést.

Ha elfogadásra kerül, ezt közzéteszik az Európai Polgári Kezdeményezés honlapon, majd elkezdődik az aláírások gyűjtése. 1 millió aláírásra van szükség, 7 különböző országból kell érkezzenek, elektronikusan vagy nyomtatvány formájában, az EU-n belüli lakosoktól.

Amikor meg van az aláírás, ezeknek a hitelességét ellenőrzik, és benyújtásra kerül a petíció.

Benyújtást követően elindul annak tartalmi vizsgálata, amire 6 hónap áll rendelkezésre a bizottságnak, és a döntését meg kell indokolnia.

A Székely Nemzeti Tanács elindította a kezdeményezést már korábban, de megbukott már az elején a történet, mivel az Európai Bizottság 2013-ban úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem is jegyezte be a kezdeményezést. Az elutasító határozatot az SZNT megtámadta az Európai Bíróságon. A perbe Románia, Szlovákia és Görögország a bizottság, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be. A 2016-os elsőfokú ítélet még a bizottságnak adott igazat, de a fellebbezés nyomán a bíróság 2019. március 7-én megsemmisítette a bejegyzést elutasító határozatot.

Így sikerült 2019. júniusában elindítani az aláírásgyűjtést, ami már rohamosan közeledik a végéhez, de a számok továbbra sem jönnek.

Aláírom a petíciót!

  1. A polgári kezdeményezés címe:

Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért.

  1. A tárgya:

Az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól

  1. A Bizottságot a javaslat beterjesztésére felhívó, javasolt polgári kezdeményezés céljainak leírása:

A fentiekben jelzett régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

11232385_981535691878823_8725246866675371786_o.jpg

fotó: Bolvári Ildikó Csilla

Biztosan sokak fejében megfordul, hogy csak a húsos fazék közelébe akarnak kerülni, mert így nekik is jut falat. Ez ennél többről szól, ugyanis azt tudni kell, hogy Románia az erdélyi és székelyföldi turizmusból, illetve gazdaságból csak kivenni szeret, beletenni nem. Nagyon jó, hogy hozza a számokat az idegenforgalom, nem mellesleg Erdélyt választotta a Lonely Planet a 2016-os év legizgalmasabb, és legszebb tájakat kínáló régiójának, amely így olyan híres térségeket hagyott maga mögött, mint Hawaii vagy Nyugat-Izland. Pedig néhol az utak bele vannak csúszva a patakmederbe és az aszfalt omlik. Nincsen normálisan működő sorompó az utakon, ha valaki járt már Korond környékén, amikor jön a vonat, az úgy néz ki, hogy a vonat megáll mielőtt az úthoz érne, leszáll valaki, lehajtja a sorompó rudakat, amikor áthalad az úttesten a vonat akkor felemeli a rudakat, hogy az autók tudjanak haladni, közben a vonat megint megáll, hogy felvegye az embert és így halad tovább. Ezt persze lehetne reggelig sorolni, a romos épületektől kezdve (nem csak a falvakban) az elhagyatott üdülőkön át.

Igazából ez a hely, nem határtalan, igen is át kell mennünk a román határon, ha el akarunk ide látogatni. Akik itt laknak mégsem románok, hanem székelyek. Magyarul beszélő székely emberek, mint én is, és bosszant ez a tétlenség, amit látok. Ha nem fog össze legalább 1 millió ember, nem 5 millió mindössze 1 szükséges, akkor a sorsukról, kultúrájáról, nem fog dönteni az Európai Unió.

A kezdeményezést itt lehet aláírni: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative a linkre rálépve csupán egy személyi igazolvány szám, vagy útlevél szükséges hozzá és kattintás a TÁMOGATOM gombra. Úgy gondolom, nem szükséges tűzvész, vagy halálos betegség ahhoz, hogy összefogjanak az emberek.

 Felhasznált irodalom: http://nemzetiregiok.eu/  https://europa.eu/citizens-initiative/home_hu

Szólj hozzá

magyarország gondolatok aláírás összefogás erdely petíció autonomia szekelyfold